Ministarstvo kulture i sporta KS će podržati organizaciju Igara u 2020.

Povodom organizacije i održavanja ovogodišnjih 10. po redu Sportskih igara mladih, predsjednik organizacinog odbora Haris Deliahmetović sastao se sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo gdinom. Kenanom Alikadićem.

Ministarstvo kulture i sporta KS će podržati organizaciju Igara u 2020.

Pon, 11. Maj 2020.


Ministar Alikadić je iskazao zadovoljstvo što u ime resornog ministarstva može podržati organizaciju ovakve manifestacije.

„Zadovoljstvo nam je podržati jednu ovakvu manifestaciju, koja okuplja djecu iz svih dijelova naše države, te tako biti dio te najljepše sportske priče u BiH i regionu", kazao je ministar Alikadić.

„Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo za dosadašnju podršku u organizaciji najveće sportske priče za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini. Sretni smo što je Ministarstvo prepoznalo važnost ovog projekta i radujemo se nastavku saradnje", rekao je na početku sastanka predsjednik Deliahmetović.

On je, zatim, ministra Alikadića upoznao sa dosadašnjim rezultatima postignutim tokom održavanja ovih igara svih prethodnih godina, kao i sa detaljnim planovima za organizaciju ovogodišnjih Sportskih igara mladih, kada bi trebala biti obilježena 10. godišnjica postojanja ovog projekta u Bosni i Hercegovini.

I ovom prilikom je istaknuto kako su Sportske igre mladih najveće amatersko sportsko takmičenje, te da je njihov glavni cilj da djeci i mladima, kako Bosne i Hercegovine tako i regije, pruže priliku da kroz 'fair play' takmičenje i edukaciju daju svoj doprinos u širenju tolerancije i humanizma, poštivanju različitosti, suzbijanju nasilja, razvoju osjećaja zajedništva i prijateljstva.

Naglašeno je kako su igre u prethodnih devet godina okupile više od 300.000 dječaka i djevojčica širom BiH, te se na Velikom finalnom takmičenju u Sarajevu družile sa preko 15.500 finalista.