Najljepša sportska priča spaja regiju

Povjerenik Evropske komisije za kulturu, obrazovanje i mlade Tibor Navracsics, sastao se u Bruxellesu sa Zdravkom Marićem, regionalnim predsjednikom Sportskih igara mladih.

Najljepša sportska priča spaja regiju

Pet, 17. August 2018.


Na sastanku je ocijenjeno da su kultura, obrazovanje, mladi i sport najbolji mostovi na kojima treba graditi suradnju.

Sagovornici su zaključili i da je razmjena informacija i iskustva u područjima od zajedničkog interesa za sport i mlade u svim zemljama za zajednicu u cjelini. Navracsics i Marić razgovarali su o mogućnostima  realizacije projekta Sportskih igara mladih, kao najveće manifestacije amaterskog sporta u Europi, priključenjem novih zemalja u SIM obitelj, kao i ostalim vidovima i oblicima suradnje.

Zdravko Marić je zadovoljan sastankom: "U ovim vremenima, sport i mladi  imaju jako značajnu ulogu i u vanjskoj politici Evropske unije, iako ne toliko vidljiva, doprinosi čvršćem povezivanju među državama.- rekao je Marić.

Sastanku su prisustvovali Olivier Fontaine, ispred komisije za obrazovanje i kulturu, Jean-Philippe Gammel, ispred Evropske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport i Slaven Marić ispred regionalnog organizacijskog odbora Sportskih igara mladih.

Slijedeće sedmice u Splitu započinje Međunarodna finale Sportskih igara mladih koja će okupiti državne finaliste iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Veliko zatvaranje održat će se 24. augusutra na Rivi u Splitu na velikom sportsko-zabavnom događanju.