Počinje festival mladosti i radosti u Sarajevu

Grad Sarajevo će narednih pet dana biti centar sporta i mladosti, glavno okupljalište djece i mladih iz cijele Bosne i Hercegovine.

Počinje festival mladosti i radosti u Sarajevu

Čet, 10. August 2017.


Nakon 70 dana takmičenja u preko 30 gradova i općina, počinje veliko finale 7. BH Telecom Sportskih igara mladih. Prva smjena finalista doputovala je u jutarnjim satima u Sarajevo. Dječaci i djevojčice iz čitave Bosne i Hercegovine spremni su za takmičenja, ali i za sjajno druženje.

Igre su u prethodnih šest godina okupile 178.029 dječaka i djevojčica iz 131 grada/općine, a na velikom finalu učestvovalo je 10.117 finalista. Odigrane su 86.672 utakmice, te je podijeljeno 430 medalja. Ove godine na Igrama se družilo više od 42.000 učesnika iz preko 50 bh. gradova/općina, a oko 1.800 mališana će biti dijelom finalnog takmičenja.

I ove godine, najbolji iz čitave Bosne i Hercegovine, takmičit će se u malom nogometu, uličnoj košarci, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, šahu, stonom tenisu, atletici i igri između dvije vatre, a pobjednici Velikog finala, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnim danima Igara u Splitu gdje će odmjeriti snage sa vršnjacima iz Srbije i Hrvatske. Finalno takmičenje Igara se ove godine organizuje uz finansijsku podršku USAID-a, a specijalni partner Igara je i ove godine Olimpijski komitet BiH.

- Zaista nam je drago da će i ove godine glavni grad Bosne i Hercegovine ugostiti finaliste, te u ovom periodu biti centar zabave i smijeha za naše male sportiste. Bilo je puno smijeha, radosti i zabave, prvih simpatija i nadamo se da smo uspjeli stvoriti neraskidiva prijateljstva među mališanima - izjavio je Haris Deliahmetović, predsjednik organizacionog odbora Igara u BiH.

Učesnici su s nestrpljenjem očekivali dolazak u glavni grad ponajviše zbog druženja dok je nekima cilj i plasman na Međunarodne dane Igara u Splitu.

- Pobijedile smo u Srebrenici na košarkaškom turniru i sretne smo što smo i ove godine uspjele doći u Sarajevo. Jedva čekamo da vidimo društvo iz prethodnih godina s obzirom na to da nam je ovo četvrti put da smo ostvarile plasman u finale. Do sada nismo ostvarile plasman na Međunarodne dane Igara u Splitu, te ćemo se ove godine malo više potruditi - izjavila je Ana Vučetić, kapiten ekipe "Trojka o tablu" iz Ljubovije. 

Mališani će pored takmičenja obići glavni grad Bosne i Hercegovine, a tom prilikom će posjetiti i Zemaljski i Olimpijski muzej u Sarajevu, te se družiti sa poznatim sportistima.

Takmičenje u nogometu za kategoriju 2006. godište i mlađe počinje danas u 15.30 sati u Sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu, dok će Bingo CUP, takmičenje u košarci, za kategoriju 2002. godište i mlađe početi u 16 sati u Gimnaziji Dobrinja. Takmičenja se nastavljaju i sutra, a svečana dodjela medalja za prvu smjenu finalista održat će se 11. augusta 2017.godine u 18.45 sati u Sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu.

Finalistima SIM-a poruku podrške poslao je i Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije BiH, koji je godinama Ambasador Igara.