Spektakularnim vatrometom zatvoreno Međunarodno finale Sportskih igara mladih

Prepuna Riva u Splitu bila je u srijedu navečer poprište zatvaranja BH Telecom Sportskih igara mladih.

Spektakularnim vatrometom zatvoreno Međunarodno finale Sportskih igara mladih

Čet, 22. August 2019.


Više od hiljadu učesnika međunarodne završnice Igara iz BiH, Hrvatske i Srbije zajedno su s mnogobrojnim sportistima, partnerima Igara i građanima Splita uživali u svečanoj ceremoniji zatvaranja. Program je započeo u 20 sati koncertom Frajli, Mie Dimšić i Marka Tolje uz direktan prijenos na N1 i SK televizijama. Sportski duh među okupljenima probudio je Enis Bešlagić, bh. glumac i Poli ambasador, kao ''sudac'' u napetim dvobojima u povlačenju konopca između ekipa iz BIH, Hrvatske i Srbije. Pozdrave svim okupljenima na Rivi uputili su, putem video poruka i ambasadori Igara, Edin Džeko, Miralem Pjanić,  Luka Modrić i Nemanja Matić, a Predrag Mijatović, istinska sportska legenda družio se s djecom na Rivi.

 

„Kao jedan od prvih ambasadora Sportskih igra mladih, koji je već duže od jednog desetljeća uz Igre, veoma sam ponosan na sve što Zdravko Marić i njegov tim rade za sve mlade učesnike. Ove godine smo oborili i jedan rekord: 202.000 djece je učestvovalo na ovogodišnjim Sportskim igrama mladih, što je zaista nevjerojatan podatak. Čestitam Zdravku i njegovom timu na svemu što su napravili, a svim klincima koji se takmiče želim prvenstveno zdravlje, a zatim i da zadrže sportski duh i da se kroz sport i sva ova takmičenja formiraju kao ličnosti i kao ljudi“ istakao je Mijatović.

Posebni pozdrav svim okupljenima pripremio je i najnoviji ambasador Igara, g. Johannes Hahn, Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju. Mališani u Splitu su pokazali na terenima fer plej kako to Sportske igre mladih i promovišu u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a. 

Edukaciju djece i mladih o važnosti bavljenja sportom, te sprječavanju nasilja i diskriminacije Igre provode i kroz veliki projekt'' Youth Sports Fair Chance''. Projekt ima za cilj identifikovati i razviti najbolje prakse vezane za sport koje doprinose širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma te prevencije svih oblika nasilja u sportu. Projekt uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz svih partnerskih zemalja, a sufinanciran  je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije.

Prije same ceremonije, učesnici Igara ali i svi okupljeni građani Splita, imali su priliku i da se okušaju u Teqis-u, novoj vrsti sporta koji je oduševio sve prisutne. Teqis je kombinacija stonog tenisa i tenisa, igra se na specijalno napravljenom zakrivljenom stolu, i zabavan je kako za igranje tako i gledanje.

Sportske igre mladih u regiji su u protekle 23. godine okupile su 1.700.000 djece i mladih i najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi, a osnivač Igara, Zdravko Marić nije krio ponos na rekordne brojke ove godine.

„U ovoj godini u regiji je sudjelovalo 202.000 djece i mladih. Ponosni smo na sve sudionike iz regije koji su pravi primjer fair pleja i druženja kroz sport“ kazao je Zdravko Marić.

Veliko međunarodno finale Plazma Sportskih igara mladih u 10 sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, turnir u rukometu, odbojci, tenisu, stonom tenisu, turnir u odbojci na pijesku, šahu, igri između dvije vatre te atletici, održalo se 16.8.- 22.8. na sportskim terenima diljem Splita. Više od hiljadu takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske pretvorilo je Split u središte sporta cijele regije. Jedinstvena je to prilika za svu djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi  da provedu nezaboravne dane na moru uz osiguran smještaj, prijevoz do Splita i transfer do takmičenja, sve uz nadzor organizatora, a prije svega u cilju druženja i spajanja djece unutar regije.

Ovogodišnje Igre su zvanično zatvorene i spektakularnim vatrometom, a mališani su kućama pošli sa mnogo novih uspomena te mnoštvom sklopljenih prijateljstava. 

 

 

#HDBNSŠSUČZMIMPIŠČHNP9IIMINDĆMPPDINGUIVORHDB2019