Vlada Federacije BiH podržala najljepšu sportsku priču

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je zajedno s federalnom ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović primio, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, delegaciju Sportskih igara mladih.

Vlada Federacije BiH podržala najljepšu sportsku priču

Sri, 06. Oktobar 2021.


Delegacija Sportskih igara mladih koju je predvodio regionalni direktor SIM Tihomir Gudić je premijera Fadila Novalića i ministricu Zoru Dujmović upoznala s rezultatima najveće amaterske sportske manifestacije u Evropi, koja je u prethodnih 11 godina u Bosni i Hercegovini okupila 400 hiljada učesnika i 17.700 finalista u Sarajevu.

Premijer Novalić je čestitao na ostvarenim izuzetnim rezultatima u dosadašnjem radu, te pohvalio manifestaciju koja mladima pruža mogućnost učešća u profesionalno organizovanom takmičenju u 10 sportskih disciplina.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo što danas imamo priliku ugostiti delagaciju Sportskih igara mladih. Raduje nas da ova manifestacija okuplja djecu s područja cijele Bosne i Hercegovine, te da najbolje ekipe imaju priliku učestvovati na međunarodnom finalom takmičenju koje okuplja njihove vršnjake iz cijelog regiona. Pored prilike da pokažu svoje sportske sposobnosti, uvjeren sam da ove igre omogućavaju djeci i mladima druženje, sticanje novih vještina, ali ih uče i solidarnosti, kao i poštivanju različitosti - rekao je premijer Novalić.

Ministrica Dujmović je naglasila da Federalno ministarstvo kulture i sporta, u okviru svojih raspoloživih mogućnosti, finansijski podržava brojne sportske događaje, a među njima je prepoznat i značaj održavanja Sportskih igara mladih.

- Raduje nas da imamo priliku danas razgovarati o jednoj pozitivnoj sportskoj manifestaciji koja nosi epitet najljepše sportske priče. Ona je sigurno među mladima prepoznata, ali i od vrhunskih sportista, institucija, organizacija i pojedinaca, koji je godinama podržavaju - rekla je ministrica Dujmović.

Na sastanku je istaknuto opredjeljenje Vlade Federacije BiH da pruži podršku i daljem održavanju Sportskih igara mladih, te da će biti razmotrene mogućnosti o načinu osiguranja kontinuirane podrške za organizovanje ove manifestacije u našoj zemlji.

Sportske igre mladih ove godine obilježavaju 25 godina postojanja u regiji, saopšteno je.

Foto: Vlada Federacije BiH

 

 

 

ABDMDBDNSBHINIDOŠSDIRHDB