Svečano otvorene Sportske igre mladih u Hrvatskoj

Svečanom otvorenju Sportskih igara mladih prisustvovao je i Premijer Republike Hrvatske gdin. Andrej Plenković koji je ovom prilikom izjavio da mališani svoje vrijeme trebaju iskoristiti za druženje, razvijanje fizičkih aktivnosti te da će kroz sport naučiti temeljne životne vrijednosti i načela.

Svečano otvorene Sportske igre mladih u Hrvatskoj

Pet, 12. Maj 2017.


Sportske igre mladih u Hrvatskoj je pred više od 2500 stanovnika Preloga i okoline, otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

- Sportske igre mladih i grad Prelog, u smislu stjecanja statusa grada, gotovo da su vršnjaci. Iza Sportskih igara mladih, ove vrijedne inicijative namijenjene svim mladima, stoji više od 20 godina tradicije. Igre nude mogućnost da svoje vrijeme iskoriste za druženje, razvijanje fizičkih aktivnosti i kroz sport stječu temeljne životne vrijednosti i načela. Želim svoj djeci poručiti da budu kompetitivni, fair, da znaju što je timski duh i korektnost, ali i život s prirodom - rekao je Plenković.

Državni sekretar Središnjeg ureda za sport, Janica Kostelić spremno se odazvala sudjelovanju na ceremoniji.

- Sportske igre su jako pozitivan projekt u koji je uključeno mnogo djece, a potrebno ih je uključiti još više kako bi bili aktivni i izgradili svoj karakter. Prijateljstva koja se steknu u sportu imamo cijeli život.

Sve prisutne pozdravio je i Predsjednik Organizacijskog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić.

- Zahvaljujem primarno djeci na povjerenju i  sudjelovanju sve ove godine. To nam daje poticaj i snagu da budemo još kvalitetniji, ali i odgovornost da našu djecu usmjerimo u prave vrijednosti sport, toleranciju i fair play. Važno je da ih maknemo od svih negativnih trendova u društvu koji su sve prisutniji. Ovim putem pozivam svu djecu da se i dalje prijavljuju na turnire Sportskih igara mladih, koja su za  svu djecu sva natjecanja besplatna kao i odlazak i smještaj na državnim završnicama u Splitu. Ponosan sam i sretan što je u  više od 20 godina kroz naš sustav natjecanja prošlo više od milijun sudionika'.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Sportskih igara mladih Srbije, Ivana Jovanović, izvršni direktor Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine, Mirza Bašinac, predsjednik Zajednice sportskih udruženja grada Preloga Dejan Naranđa, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Biserka Bucković, iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Nakon ceremonije otvorenja uslijedio je sportski dio dana koji je uključivao utrku mališana na 40 m, takmičenje u igri između dvije vatre, utrku na 60 metara, turnir u uličnoj košarci i turnir u odbojci na pijesku. U utrci na 30 metara izazov na takmičenje spremno su prihvatili i Janica Kostelić, Gari Cappelli i Zdravko Marić , tokom kojeg je Janica stazu otrčala u svom prepoznatljivom slalom stilu i time dala prednost protivnicima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković okušao se u košarci i pokazao svoje sportsko umijeće pred malim sportašima koji su se pripremali za učešće u turniru u košarci.

Misija je Sportskih igara mladih da kroz druženje i sport promovišu zdrav pristup životu i edukuju djecu i mlade od najranije dobi pozitivnim vrijednostima. Kao najmasovnija sportska manifestacija u ovom dijelu Europe pružaju priliku djeci osnovnih i srednjih škola da od aprila do augusta besplatno sudjeluju u vrhunsko organizovanim takmičenjima u 10 sportova.

Sportske igre mladih održavaju se trenutno u 3 države – Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija, s namjerom širenja u još veći broj zemalja. U 2016. godini u Hrvatskoj je sudjelovalo više od 60.000 učesnika, u Bosni i Hercegovini takmičilo se više od 40.000 djece i mladih, a u Srbiji je učestvovali preko 30.000 sudionika.

Broj SIM-ovaca je u posljednjim godinama prešao impozantnu brojku od milion učesnika.

Sportske igre mladih nisu samo prepoznate u zemljama domaćinima. One su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog odbora i Europske komisije, a podržane od ambasadora Sportskih igara mladih, javnih osoba koje su prepoznale važnost rada s mladima. Između mnogih istaknutih javnih osoba ambasadorima Sportskih igara mladih postali su: Sir David Richards, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, David Beckham, Sven Goran Eriksson, Lennart Johansson, Franz Beckenbauer, Jose Navarro, Arkady Dvorkovich, Edin Džeko, Mirza Teletović, Luka Modrić, Nemanja Matić te mnnogi drugi.